Lemn termotratat

S.C. INCO INDUSTRY S.R.L  produce si comercializeaza lemn termotratat din diverse esente (pin, frasin, paltin, brad, molid, etc.) si in diverse dimensiuni, in cantitati care pot satisface orice tip de cerere.

Tratat pentru viata lunga

Prin procesul de tratare termică, lemnul este prelucrat pentru a rezista la orice climă: procesul termic atribuie lemnului rezistența necesară la intemperii, pe care acesta nu o posedă în mod natural. Astfel, acesta devine optim pentru utilizarea în aer liber. Înnobilarea lemnului prin termotratare este o metodă cunoscută de mii de ani, din China, unde lemnul pentru vesela de bucătărie devenea mai rezistent prin încălzire sau de la construcția vaselor vikinge. Procesul funcționează fără utilizarea de substanțe chimice, exclusiv prin inducerea căldurii, a aburului și apei.

Frumos, durabil si stabil in timp

Tratarea termică generează diverse reacții în interiorul lemnului. Mai exact, prin acest proces rezultă o modificare a structurii chimice, prin care lemnul tratat termic reacționează mai putin decât în stare inițială la umiditatea din ambient și la lipsa acesteia. Lemnul tratat termic prezintă astfel o stabilitate accentuată a formei, o reducere semnificativă a comportamentului de umflare și contragere, precum și o tendință redusă la formarea de fisuri.

Datorită noilor sale calități, lemnul termotratat devine pe termen lung rezistent la atacul ciupercilor. Pe lângă calitățile sale fizice, prin termotratare, lemnul își modifică aspectul, culoarea lui devenind, omogena, ca a bobului de cafea prajita, în funcție de intensitatea temperaturii, fără a-și pierde structura fibrei.

Procesul de termotratare presupune supunerea lemnului la temperaturi ridicate de pana la 250ºC, intr-un spatiu construit din inox, fara oxigen in prezenta vaporilor de apa.Un ciclu de termotratare a lemnului consta in 3 faze pentru a ajunge la un rezultat, calitate si culoare cat mai bun:

  • Faza de uscare a lemnului (pin, brad, molid, frasin, paltin) – uscarea se face cu ajutorul caldurii si a aburului. Temperatura din camera de termotratare creste repede pana la temperatura de 140ºC, in acest timp umiditatea lemnului ajunge pana la aproape de 0%.
  • Faza de tratament termic a lemnului – dupa ce umiditatea lemnului a scazut, temperatura din camera de termotratare creste constant pana la 220 – 250ºC ( in functie de nivelul de coloratie dorit), iar in timpul acestei cresteri de temperatura lemnul elimina toata rasina din el. Cand temperatura lemnului si a camerei ajunge la 220-250ºC lemnul este mentinut la aceasta temperatura 3-4 ore, pentru a obtine o culoare deosebita.
  • Faza de racire si conditionare – in ultima faza temperatura din camera de termotratat scade constant, in prezenta apei in stare de vapori. Pulverizarea apei are ca rol aducerea lemnului la un nivel normal de umiditate aproximativ 6-9 %.

Un ciclu de termotratare dureaza intre 2 – 3 zile pentru o cantitate aproximativ de 25-30 m3.


La exterior se poate folosi pentru: placarea fatadelor de cladiri civile sau industriale, constructia parapeteor de balcoane, pardoseli de terase, piscine, pontoane, locuri de joaca, constructii garduri, constructii casute din lemn s.a.

La interior se poate folosi pentru: placarea saunelor, placare pereti si tavane, pardoseli, diverse ornamente

Culoare: maro închis, omogena